5.11.2010

MARTINSKÁ HUSÍ PEČÍNKA V PROSECCU

od čtvrtka 11. 11. do neděle 14. 11.2010

Na svátek svatého Martina máte jedinečnou příležitost přijít si pochutnat na vypečené husičce. Tradiční Martinská husa je výtečná podzimní lahůdka, typická pro druhou polovinu listopadu.

POLÉVKA Z HUSÍCH DROBŮ
s domácími nudlemi, zeleninou a knedlíčky z husích jater
60,-

PEČENÉ HUSÍ STEHNO
(pro 1 osobu)
podávané se dvěma druhy zelí, kynutými a bramborovými knedlíky - 290,-

CELÁ RODINNÁ HUSA – CHOVANÁ V POLSKU
(pro 4–6 osob – doporučujeme objednávku předem)
cca 4,5kg pečínka podávaná se dvěma druhy zelí, kynutými a bramborovými knedlíky. - 1.740,-

(pg)

RODINNÁ HUSA – Originál DITHMARSCHERSKÁ HUSA
(pro 4–6 osob – doporučujeme objednávku předem)
cca 4,5kg pečínka podávaná se dvěma druhy zelí, kynutými a bramborovými knedlíky. 3.750,-

Mladé svatomartinské víno i skvělé martinské rohlíčky samozřejmě nebudou chybět.

Věřím, že vám bude husička u nás chutnat!
DOBROU CHUŤ
Dušan Jakubec
(pg)
Dithmarscherské husy – jedinečný požitek každého gurmána
HISTORIE A LEGENDY
2400 let před Kristem: Husa je symbolem Faraonových ochranných Bohů;. Z vajíčka „ velkého hejkala „ se zrodil podle legendy první Bůh.
8 let před Kristem: Homér vyprávěl Odyssei, že jeden sup zabíjí výkrmné husy. V řecké antice byla husa symbolem lásky, věrnosti a plodnosti.
8 let po Kristu: Ve Francouzské říši byly husy rozšířeným platidlem. Karel Veliký vedl své podřízené kvůli tomuto faktu k chovu hus.
19 let po Kristu: Obchodníci hnali husy na širokých polních cestách, aby je prodali na městských trzích. Tyto husy byly na dlouhé cesty připraveny tím, že je obchodníci vždy před cestováním nechali chodit tak dlouho střídavě v tekutém théru a jemném písku, až se jim na nohách vytvořily tzv. podrážky.
(pg)
Martinská husa – každoroční požitek na sv. Martina
Martin z Toursu, který se narodil roku 316 v Maďarsku a zemřel roku 397 v Toursu, bojoval za byzantické císaře Konstantina a Juliana. Po krátké době se válečnického řemesla zřekl a chtěl se stát biskupem. Aby toto povolání směl vykonávat, ukryl se v husím chlévě, kde ho ale prozradilo hejkání hus. Martin se přesto stal biskupem, husy byly za trest snědeny. Martin z Toursu se stal ochranným patronem husího chovu.

DITHMARSCHERSKÉ HUSY
Pokrmy z hus se v německých kuchyních zařazují k bejprodávanějším sezónním jídlům. Na severoněmeckých lukách, které jsou pro husy kvůli ideálnímu klimatu, travnaté a zavodněné krajině vhodné, se chovají v zemědělském kraji tzv. „Dithmarscherské husy“. Původ nezaměnitelné chuti „Dithmarscherských hus“ je ukryt ve způsobu chovu a porážky. Tyto tradiční metody uplatňovaly již babičky z dávných selských dvorů.